Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina. Sla het menu over en ga direct naar zoeken.

Bangladesh

Kinderen die opgroeien op een van de vele theeplantages in Bangladesh, hebben het niet makkelijk. Hun ouders werken hard voor een schamel loon en zijzelf moeten vaak mee helpen.

Scholen zijn er nauwelijks en door de gebrekkige gezondheidszorg zijn er relatief veel gehandicapte kinderen. Voor hen is het leven extra zwaar. Samen met onze partnerorganisatie Caritas Bangladesh zorgen wij daarom voor scholen en behandelcentra.

De 12-jarige Lima uit Bangladesh is vanaf haar geboorte blind. Haar ouders maakten zich veel zorgen om haar, want Lima ging het huis nooit uit en had geen vriendinnen. Sinds ze dankzij de steun van Cordaid Kinderstem naar school gaat, is alles anders.

dsc_0026“Vroeger zat ik de hele dag alleen thuis” – Lima, 12 jaar

Het verhaal van Lima

“Ik woon in Chandichara Tea Garden, een afgelegen dorp in het noordoosten van Bangladesh. Vroeger zat ik de hele dag alleen thuis, omdat ik niet met andere kinderen durfde om te gaan. En een school hadden we hier niet. Gelukkig heeft Cordaid Kinderstem er een geopend. Op dit moment heeft de school 64 leerlingen, van wie er 7 net als ik gehandicapt zijn.”

“Nu ga ik elke dag naar school. Soms begeleidt een klasgenoot me, maar het lukt me ook steeds beter om zelf mijn weg naar school te vinden. Ik heb het erg naar mijn zin. Ik had nooit gedacht dat het zo fijn zou zijn om met andere kinderen te kunnen spelen en praten! Ik voel me zelfs zo op mijn gemak, dat ik regelmatig in zingen uitbarst. En volgens de leraren ben ik een natuurtalent!”

Ons werk in Sylhet, Bangladesh

De meeste theeplantages van Bangladesh liggen in de noordelijke regio Sylhet. De arbeiders wonen met hun gezinnen op de plantages. Ze maken lange dagen, maar verdienen vaak te weinig om hun kinderen voldoende eten te kunnen geven. Ouders zijn vaak ongeletterd en ook hun kinderen gaan meestal niet naar school. Simpelweg omdat er geen scholen zijn of omdat bij de ouders het geld ontbreekt om de opleiding van hun kind te betalen.

Om ervoor te zorgen dat ook de kinderen in dit afgelegen gebied onderwijs krijgen, hebben wij 10 scholen opgericht. Ook hebben we 5 behandelcentra geopend, waar kinderen met een handicap de noodzakelijke medische zorg krijgen. De centra liggen dicht bij scholen en dienen door de week ook als logeerhuis.

In totaal ondersteunt Cordaid Kinderstem 675 kinderen in Sylhet, van wie 75 met een handicap.

Onze aanpak

KIND

  • We zorgen ervoor dat (gehandicapte) kinderen naar school kunnen gaan
  • Wij betalen de schoolboeken, schriften, pennen en de schoollunch
  • We geven gehandicapte kinderen onderdak en de noodzakelijke zorg in 5 door ons opgerichte behandelcentra

ONDERWIJS

  • We hebben 10 kleuter- en basisscholen gebouwd in Sylhet en voorzien van lesmaterialen
  • We verbeteren de kwaliteit van het onderwijs door leraren bij te scholen
  • We helpen mee met de oprichting van schoolbesturen

OMGEVING

  • We geven voorlichting over de rechten en mogelijkheden van gehandicapten aan ouders, leraren en de rest van de omgeving
  • We zorgen voor een betere acceptatie van gehandicapten
  • Door samen te werken met (lokale) overheidsinstanties, zorgen we dat (gehandicapte) kinderen ook in de toekomst onderwijs en medische behandelingen krijgen