Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina. Sla het menu over en ga direct naar zoeken.

Oeganda

In Noord-Oeganda investeren we in gekwalificeerde leerkrachten en lesmateriaal. En verbeteren we de leefsituatie van de kinderen, die vaak wees zijn geworden door de guerilla-oorlog of aids. We ondersteunen hun verzorgers ook financieel, zodat kinderen niet de hele dag hoeven te werken.

Met onze lokale partner PEFO bekijken we hoe we gezinnen kunnen helpen om inkomen te genereren. Meer inkomen betekent gezondere voeding en meer tijd om naar school te gaan.

Myriam moet vaak met een lege maag naar school. Honger of geen honger, van haar oma moeten de kinderen naar school. Cordaid Kinderstem steunt daarom ook scholen met een voedingsprogramma zodat kinderen als Myriam niet meer met een hongerige maag in de schoolbanken zitten.

img_4936Myriam (8) moet vaak met een lege maag naar school

Het verhaal van Myriam

Myriam is een meisje van 8. Ze woont samen met haar moeder, 2 zusjes, haar broer en 2 pleegbroers op een stukje land in Obi Village. Haar oma woont op het landje ernaast en staat aan het hoofd van het gezin. Zij is een statige lange vrouw met littekens op haar arm. “Een souvenir van Kony,” zegt ze. In de tijd dat Kony en zijn rebellen het land overheersten is ze gepakt en mishandeld. Ze hebben haar arm ook gebroken. Die doet nog steeds pijn.

Het is niet het enige wat Kony heeft gepakt. De vader van Myriam is gegijzeld en nooit meer teruggevonden. Mannen zijn er niet in dit gezin. De vrouwen en kinderen moeten het samen doen. En dat lukt maar nét.

Met een lege maag naar school

“We zijn thuis met zoveel, er is nooit genoeg eten”, vertelt Myriam. Haar buik is opgezet, ze is duidelijk ondervoed. Ze eten bijna alleen maar pap en bonen. Elke dag weer. Geld voor vlees is er niet. Af en toe krijgen de kinderen eieren of melk. Honger of geen honger, van oma moeten de kinderen naar school. Ze wil dat de kinderen voor zichzelf kunnen zorgen als zij er straks niet meer is.

Het is een kleine tien minuten lopen naar Tetyang Primary School. Door het maisveld en over de zandweg. De zon schijnt fel en de gewassen staan er goed bij. De lucht ruikt naar een mengsel van gras, zonnebloemen en lavendel. Myriam is een slim kind en doet enorm haar best. Schrijven vindt ze het leukst. “Later word ik naaister en verdien ik geld met kleren maken”, vertelt Myriam. “Of ik word juf, dan kan ik alle kinderen slimmer maken!”.

Wat doen we om kinderen als Myriam te helpen?

Met onze lokale partner PEFO bekijken we hoe we gezinnen kunnen helpen om inkomen te genereren. Meer inkomen betekent gezondere voeding en meer tijd om naar school te gaan. Daarnaast betalen we schoolgeld, schooluniformen en steunen we kinderen op school met een voedingsprogramma. Ook verdelen we zaden om te kunnen planten. Als ruil wordt een deel van de oogst weer afgestaan aan school en krijgen ook andere kinderen voldoende te eten.

Veel kinderen zijn wees door Aids of geweld

Noord-Oeganda was twintig jaar lang een conflictgebied en de sporen daarvan zijn nog ruimschoots aanwezig. Mensen zijn getraumatiseerd en veel kinderen zijn wees door aids of geweld. Hun verzorgers, vaak hun opa en oma, kunnen ze vooral liefde geven, want er is een gebrek aan alles: een fatsoenlijk huis, gezondheidszorg en eten. Geld voor boeken, schriften of een schooluniform is er al helemaal niet. Daardoor kunnen lang niet alle kinderen naar school. Ze werken vaak de hele dag en moeten water halen, de geiten hoeden of spullen verkopen op straat.

Wat doen we tegen kinderarbeid in Noord-Oeganda?

Samen met onze lokale partner PEFO geven we (wees)kinderen in de regio een stabiele basis en goed onderwijs. Met voldoende steun hoeven kinderen niet meer hele dagen te werken en kunnen ze gewoon naar school, net als westerse kinderen. Zo ontwikkelen ze zich tot weerbare, zelfstandige jongvolwassenen. Omdat we de brede problematiek op alle fronten aanpakken, halen we maximaal resultaat.

Wat doet Cordaid Kinderstem concreet

  • We maken onderwijs en gezondheidszorg toegankelijker
  • We zorgen voor lesmateriaal, schoolboeken en een schooluniform
  • We geven voedselhulp aan kinderen en hun verzorgers
  • We verlenen psychosociale ondersteuning om trauma’s te verwerken
  • We verbeteren het inkomen van de verzorgers die voor hun (klein)kinderen zorgen
  • We betrekken de lokale bevolking bij het lot van deze kinderen