Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina. Sla het menu over en ga direct naar zoeken.

Met plezier naar school in Malawi

Kinderen als de 11-jarige Ivoni gaan weer vol enthousiasme naar school. De Chantulo basisschool in Malawi heeft het onderwijs namelijk sterk kunnen verbeteren, dankzij een unieke financieringsmethode van Cordaid Kinderstem.

Ivoni (11 jaar) wilde niet meer naar haar oude basisschool. Ze leerde er weinig nieuws. Vaak kwam de leraar ook veel te laat en ging alweer vroeg naar huis.

Enthousiaste leraren

Haar ouders hoorden op een dag over de Chantulo basisschool, waar het onderwijs sterk verbeterd is: leraren staan enthousiast voor de klas en er zijn genoeg lesboeken.

ivoni_groen_schooluniform_tussen_haar_vriendinnenIvoni in het groene schooluniform van haar vorige school, midden tussen haar nieuwe vriendinnen. 

Ook al moet Ivoni nu verder lopen, zij heeft het er graag voor over. ”Eindelijk leer ik weer nieuwe dingen. En de leraar vertelt me weer of ik iets goed of fout schrijf. Mijn ouders kunnen me daar niet bij helpen. Die zijn analfabeet. Maar ze willen wel graag dat ik verder kom in het leven. Dat wil ik zelf ook. Het liefst zou ik schooljuffrouw worden en kleine kinderen leren lezen.”

Beter lesmateriaal

Cordaid Kinderstem beloont de Chantulo basisschool naar prestatie met een RBF-programma. RBF staat voor Result Based Financing. Dat betekent dat de school een budget ontvangt op basis van vooraf afgesproken resultaten. Het geld mogen ze vrij besteden aan zaken die een verbetering van het onderwijs opleveren. Bijvoorbeeld door beter lesmateriaal aan te schaffen en gekwalificeerd en gemotiveerd personeel aan te nemen.

De Chantulo school heeft met het RBF-budget lesboeken gekocht en een extra onderwijsassistent aangesteld, zodat de kinderen meer persoonlijke aandacht krijgen tijdens de les.

Met deze verbeteringen hopen we dat steeds meer kinderen naar school gaan en hun diploma halen.